Rebarbora

11. června 2008 v 20:51 | Milky-princess |  Co jíst ?
Při kousnutí do reveně se jistě zašklebíte. Ale biliony buněk ve vašem těle budou blahem bez sebe z velkého množství prospěšných látek. Pro své zdraví musíte sem tam pozřít i něco kyselého
Rebarbora – ovoce, nebo zelenina?

Domov je v Asii
Tato zdravá zelenina pochází původem z Číny a Tibetu, odkud se okolo 18. století postupně rozšířila i do Evropy. Od začátku se využívala rebarbora jako lék proti nechutenství a na pročištění střev. Ale také jako potravina.
Reveň nebo také rebarbora je vytrvalá léčivá rostlina s velkými dlaňovitými tmavozelenými listy s dlouhými dužnatými řapíky, které jsou zelené, růžové nebo červené barvy. A právě tyto řapíky se používají k přípravě pokrmů. Načervenalé řapíky jsou jemnější a stravitelnější.
Zdravá reveň
Reveň má ostře kyselou chuť, ale vitamín C v ní nehledejte, obsahuje ho relativně málo. O to víc je v ní obsaženo vitamínů ze skupiny A, B. Obsahuje i jód a železo. Nejvíce je v ní zastoupena kyselina jablečná a citrónová, draslík, vápník, hořčík a fosfor. Reveň je skvělý zásobovač vlákniny, zbavuje organismus jedů a odstraňuje ochablost střev a zácpu.
Jak na ni?
Při nákupu vybíráme jen pevné a nepoškozené řapíky. Řapíky s hrubšími vlákny jsou podřadnější jakosti. Reveň se zelenou dužinou je větší a levnější než o něco méně kyselá reveň tmavočervená. V chladničce můžete reveň skladovat asi 4 týdny. Je možné ji také zamrazit.
Tak co to vlastně je?
Ačkoli je reveň zelenina, její použití v kuchyni připomíná spíše ovoce. Při vaření používáme jen zdužnatělé řapíky, které důkladně omyjeme, oloupeme, spaříme nebo krátce povaříme. Rebarbora je velmi kyselá, proto se nevyhnete při její přípravě přislazování větším množstvím cukru. Jakmile se řapíky v cukru namarinují, stává se její chuť velmi příjemnou. V kuchyni ji používáme nejčastěji na koláče, ale také se z ní připravuje zavařenina, kompot, ovocná polévka atd. Výborná je i jako příloha k pečeným masům. Využití je skutečně široké.
Pozor!
· Opatrní při konzumaci rebarbory musí být lidé s problémy s žaludečními kyselinami a podrážděnou sliznicí žaludku a při náchylnosti k průjmům.
· Při vaření nepoužíváme nikdy hliníkové nádobí. Kov z nádobí reaguje s kyselinou šťavelovou a ostatními složkami šťávy.
· Nikdy nekonzumujeme listy reveně, jsou jedovaté!
..:Můj žblebt::.Z rebarbory je oží udělat koláč.Rebarborovej koláč miluju...chutná podobně jako švestkovej,ale přece jen trochu jinak...určitě někdy zkustě
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Saera Saera | Web | 12. června 2008 v 12:53 | Reagovat

Rebarborová buchta je silene dobra! mama ji nedela ale jak sem byla u kamosky tak mi dala ochutnat a olizovala sem se teda dost! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama