Pomeranč

22. května 2008 v 21:43 | Milky-princess |  Co jíst ?
Pomeranč je u nás již natolik běžným a oblíbeným ovocem, že ho ani nepovažujeme za ovoce cizokrajné, natož za něco zvláštního. A přitom je to skoro malý zázrak zakletý do podoby rozzářeného sluníčka.
Pravlastí pomerančů je zřejmě jižní Čína, Vietnam nebo severovýchodní Indie. Naprosto přesně se dnes již jeho prapůvod vypátrat nedá. Dnes se tyto zlatavé plody nejvíce pěstují na Floridě, v Kalifornii, Austrálii, Španělsku nebo Brazílii. K dostání jsou i u nás po celý rok za přijatelnou cenu.

Nejčastější použití plodů je coby položka našeho jídelníčku. Konzumují se zejména čerstvé, ale ani pomerančová marmeláda nebo kandovaná pomerančová kůra nejsou k zahození.Čerstvé plody obsahují mimořádně vysoké množství vitamínu C, který je výborným preventivním prostředkem nejen proti nachlazení, ale i třeba proti únavě organismu. Již 10 dkg pomerančů pokryje vaši denní potřebu vitamínu C, ale zvláště v "chřipkových dnech" je rozumné tuto dávku zvýšit. Ale to není všechno. Pomeranče dále snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi, dokonce i tělesnou teplotu, což oceníme zejména při nachlazení. Obsahují i pektiny, které podporují zažívání, a dodávají lidskému organismu cenný hořčík. Jsou součástí protisklerotické diety a podle nových výzkumů některé látky v nich obsažené mohou mít i protirakovinové účinky. Co se kalorií týče, s nimi si taky příliš lámat hlavu nemusíme. 10 dkg pomerančů má necelých 200 kJ, takže jeden větší patnáctidekový pomeranč vás vyjde kaloricky nastejno jako dva čtverečky mléčné čokolády. Obsahují také celých 87% vody,což oceníme zejména v teplých obdobích či krajích.
Nejen proto je vhodné pomeranče uchovávat na vlhkém a chladném místě chceme-li, aby nám vydržely i několik týdnů.
Nicméně pomeranče neznamenají jenom "něco k jídlu". V mnoha šlechtických sídlech se pomerančovníky pěstovaly jako okrasné stromky v tzv. oranžeriích. Svěží a přitom exotická vůně učarovala i výrobcům parfémů. Z lístků se lisuje éterický olej a voda z květů se pro svoje blahodárné účinky na pleť přidává do krémů a tělových emulzí. Sušená kůra je účinným prostředkem proti molům, navíc voní podstatně příjemněji než naftalín :-).
Doufám, že nyní máte pomeranče nejen tak rádi jako já, ale že si jich i přiměřeně vážíte. Přinášejí do našich domovů slunce a vůni subtropického léta pro naši duši a spoustu zdraví našemu organismu!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 GoSs* GoSs* | Web | 23. května 2008 v 6:14 | Reagovat

Miluju pomerančw, když zrovna nemám afty:D

2 Saera Saera | Web | 23. května 2008 v 19:19 | Reagovat

mnam:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama